Προβληματισμοί για το Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015

Το δημοψήφισμα αυτό με προβλημάτισε ιδιαίτερα όπως νομίζω και τους περισσότερους αν όχι όλους τους Έλληνες. Έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Κι ας ξεκινήσω τον συλλογισμό μου.

 

Το πως ερμηνεύει κανείς το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι δικό του θέμα, χωρίς βέβαια να έχει πάντα δίκιο.

Όμως ως ... "απόλυτη τιμή" το ερώτημα παραμένει "Ναι" ή "Όχι" στα μέτρα που πρότειναν οι "θεσμοί", μάλλον τρόικα, στην Ελληνική κυβέρνηση και κατά συνέπεια στον Ελληνικό λαό. Σε αυτό λοιπόν το ερώτημα εγώ με τίποτα δε θα μπορούσα να απαντήσω "Ναι". Θα προτιμούσα να μου κοπεί το χέρι που λέει ο λόγος παρά να ψηφίσω "Ναι" σε αυτά τα καταστροφικά, υπονομευτικά και εκδικητικά μέτρα που θέλουν να υποτάξουν και να εξουθενώσουν τον Ελληνικό λαό. Κανείς βέβαια δεν αρνείται ότι μερικά από αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να τα είχαμε πάρει από μόνοι μας και συμφωνώ αλλά αυτό δεν εξιλεώνει τον παντός τύπου εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης που θα φέρουν τα άλλα μέτρα! Άρα τι μένει? Να ψηφίσω "Όχι" στο δημοψήφισμα;

 

Ωραία "Όχι". Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα φέρει την καταστροφή ή την έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη μια πιθανή επικράτηση του "Όχι". Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης στηρίζονται λίγο εως  πολύ και στο ΑΡΘΡΟ 143 της Συνθήκης της Λισαβόνας που χαρακτηρίζει τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το Ευρώ ως "Αμετάκλητη" και πως καμία χώρα δε μπορεί να φύγει από το Ευρώ αν δεν το ζητήσει η ίδια. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει ότι πιθανή επικράτηση του "Όχι" θα φέρει την καταστροφή, την χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ στηριζόμενοι σε οικονομολογικές θεωρίες και επιπτώσεις κτλ. Κι εδώ έχουμε το πραγματικό δίλλημα.

 

Εγώ ως πολίτης τί κάνω; Ξαναλέω ότι δεν πιστεύω ότι θα επέλθει έξοδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη σε μια πιθανή επικράτηση του "Όχι". Αλλά το ξέρω...? Όχι. Έχω εγγυήσεις? Όχι. Οικονομολόγος δεν είμαι ούτε πολιτικός (ευτυχώς), ούτε έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να κρίνω. Να διακρίνω και να επιλέγω μια άποψη ναι μπορώ. Όμως το να παπαγαλίζω αυτά που λένε σοβαροί μεν άνθρωποι είτε της μιας είτε της άλλης άποψης δεν με κάνει ειδικό. Από τη μια είμαι 100% σίγουρος ότι δε θέλω αυτά τα μέτρα που προτείνονται (τουλάχιστον ως πακέτο) από την άλλη όμως ΔΕΝ είμαι 100% σίγουρος ότι το να ψηφίσω "Όχι" δεν θα έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην χώρα μου κι ας μη το πιστεύω! Άρα..;

 

Και σε αυτό το σημείο άρχισα να σκέφτομαι την τρίτη επιλογή! Την "Αποχή". Ξέρω ξέρω, κάποιοι θα πουν ανευθυνότητα κτλ. Μη βιαστείτε να κρίνετε. Δεν έχω κάνει αποχή σε καμία διαδικασία εκλογών μέχρι στιγμής,ποτέ, αντιθέτως με πολλούς ίσως από όσους διαβάζουν αυτό το κείμενο. Σε αυτή τη καθοριστική στιγμή όμως  η "Αποχή" είναι μια πολύ συγκεκριμένη και υπεύθυνη θέση! Δεν είναι εκλογές που καθένας λέει δε βαριέσαι, όλοι ίδιοι είναι κτλ (για το οποίο και πάλι διαφωνώ). Η αποχή πάνω από 60% είναι ακύρωση του Δημοψηφίσματος. Και για να μην παρεξηγηθώ. Θεωρώ το Δημοψήφισμα άκρως δημοκρατικό θεσμό ακόμα και τώρα και όχι πραξικόπημα. Θεωρώ όμως και την ακύρωση του μέσω της "Αποχής" -και μόνο μέσω αυτής- άκρως δημοκρατική επιλογή. Και αυτό θα δείξει πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

 

Ας πούμε θα δείξει..

 

...πως δεν αντέχουμε άλλο αυτά τα μέτρα και για αυτό δεν τα θέλουμε και δεν τα ψηφίζουμε. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε άλλο. Δεν είμαστε τεμπέληδες. Θέλουμε αξιοπρέπεια.

 

...πως δεν πέφτουμε πάλι θύματα των προηγούμενων κυβερνήσεων που προσπαθούν να καπηλευτούν την δύσκολη αυτή κατάσταση κατακρίνοντας την κυβέρνηση για αυτή της την επιλογή ώστε να εξιλεώσουν τον εαυτό τους από την καταστροφή που έφεραν στη χώρα όλα τα χρόνια που κυβερνούσαν. Συγγνώμη κύριοι ..δε θα πάρω.

 

...πως η σημερινή κυβέρνηση έκανε λάθος επιλογές πολλές και δε θα μας αναγκάσει να ψηφίσουμε εν βρασμώ ψυχής ώστε να μετανιώσουμε για όποια πιθανή λάθος επιλογή μας και να αποποιηθεί έτσι τις ευθύνες της οι οποίες θα είναι τεράστιες!

 

...πως η τρόικα και η Ευρωζώνη δεν είναι αλώβητοι και πανίσχυροι ώστε να μπορούν να παρανομούν ασύστολα παραβιάζοντας θεσμούς, κανόνες και ηθική εναντίον των αδυνάμων. Ήδη το ευρώ έχει πάρει την κατρακύλα. Δεν το καταλάβατε ακόμα;

 

ΚΥΡΙΩΣ όμως θα δείξουμε ότι είμαστε Ενωμένοι! Και ενωμένοι οι Έλληνες είναι ανίκητοι!!! Ήδη είναι φανερός ο διχασμός που έχει προκύψει. Είναι πια γνωστό σε όλο τον κόσμο πως όποιος θέλει να νικήσει τους Έλληνες δεν χρειάζεται να τους πολεμήσει. Αρκεί να τους διχάσει! Μα ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει? Τόσο δύσκολο είναι? Ο σκοπός ήταν να διχαστούμε και σιγά σιγά το πετυχαίνουν! Φαντάζεστε όμως ένα τεράστιο ποσοστό αποχής πάνω από 60% τι θα σήμαινε! Τι τρομακτική δυναμική ενότητας θα "έβγαζε" προς τα έξω και προς τα μέσα. Προς πάσα κατεύθυνση! Σκεφτείτε το σας παρακαλώ. Είναι η μοναδική κατά τη γνώμη μου υπεύθυνη στάση! Απομακρυνθείτε από τον φανατισμό και τις φανφάρες, αλλά και το προσωπικό βόλεμα και συμφέρον. Ας αφήσουμε τις συγκεντρώσεις. Ας κάτσουμε και να σκεφτούμε. Είναι η πιο Σημαντική Απόφαση που πρέπει να πάρουμε τα τελευταία χρόνια. Ας μην την σπαταλήσουμε στον Διχασμό! Ας δείξουμε ότι δεν είμαστε πρόβατα ούτε των μεν ούτε των δε. Έχουμε μυαλό να σκεφτούμε. Ας το χρησιμοποιήσουμε!

 

Ίσως πάλι κάνω λάθος. Δεν ξέρω.. Μια απλή γνώμη είναι (εδώ εκφράστηκε πολιτικά ο Σάκης, γιατί όχι εγώ ?) Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι ο φανατισμός δεν είναι καλός σύμβουλος όπως και ο φόβος και φυσικά πως ο Διχασμός είναι η απόλυτη καταστροφή!

 

Ένα ειναι σίγουρο. Ο Θεός μας αγαπά και πάντα δικαιώνει Αργά ή Γρήγορα. Το Δίκιο είναι πάνω από τον νόμο και αυτό θα επικρατήσει...Αργά ή Γρήγορα!

 

Καλή Φώτιση και ο Θεός μαζί μας!

 

 

Επικοινωνία

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ελλάδα
Πειραιάς, Καλλίπολη 89113

Copyright © 2013 Γιάννης Χαλκιάς † Yiannis Chalkias Official Site.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.